Steeds vaker zijn er verhalen te horen over elektronische toestellen die woningbranden veroorzaken. Er zijn geen officiële cijfers, maar Oscare – een nazorgcentrum voor brandwondepatiënten – zegt dat sinds begin dit jaar al dertig personen naar de huisdokter moesten met lichte brandwonden na dergelijke incidenten. “Haal ’s avonds alle stekkers uit de stopcontacten”, luidt hun advies.

Een smartphone, een digicorder of een draagbare batterij. Het zijn allemaal zaken die in elk huis te vinden zijn maar die een woning volledig in de as kunnen leggen. Bij Oscare zijn ze bekend met het fenomeen. “Via huisdokters weten we dat er dit jaar al minstens dertig mensen met brandwonden naar de dokter moesten nadat zo een elektrisch toestel vuur vatte”, aldus Peter Van Rossum, woordvoerder van Oscare.

Vermijden beter dan genezen
Maar waarom komt het zo vaak voor dat dit soort toestellen brand veroorzaken? “Mensen hebben alsmaar meer elektronische toestellen”, zegt Van Rossum. “Merktoestellen met een bijgeleverde oplader zijn vaak vuurbestendig, maar de ‘goedkope brol’ uit het buitenland is niet altijd te vertrouwen.”

Om dit soort incidenten te vermijden, zorg je dus best dat alle stekkers van apparaten die zonder stroom kunnen, uitgetrokken zijn. “Elektrische fietsen, smartphones en extra batterijen laad je ook best niet op als je slaapt. Toestellen zoals televisies en wasmachines kan je beter uit het stopcontact halen als je ze niet gebruikt.”

Campagne
Met ‘#BeUnplugged’ wil Oscare focussen op het probleem en het aantal brandwonden bij jongeren verminderen. Ze schuimen daarom deze zomer festivals af om jongeren bewust te maken van de gevolgen van het verkeerd gebruiken en opladen van elektronische apparatuur.

Toestellen zoals digicorders, frigo’s en diepvriezers zijn natuurlijk moeilijker om zonder stroom te zetten, “maar in de ruimtes waar die toestellen zich bevinden, hang je best een rookmelder. Want als je slaapt, slaapt ook je neus. Je zal de brandgeur dus niet snel zelf opmerken”.

Bron: VTM

Share