Als u slachtoffer van een brand bent, moet u veel verwerken en op korte tijd heel wat regelen. Hieronder vindt u alvast enkele richtlijnen.
Raadpleeg zeker onze folder ‘Wat te doen na brand?‘
VAAKGESTELDE VRAGEN
Is het mogelijk om een verslag van de brand te krijgen?
U kan mits motivering een interventieverslag van de brandweer opvragen
hetzij schriftelijk aan Brandweer Zone Antwerpen, Noorderlaan 69, 2030 Antwerpen
hetzij via e-mail aan info@brandweerzone.antwerpen.be.
Bij uw aanvraag vermeldt u:
- De datum van de interventie
- Het correcte adres
- In welke hoedanigheid u de vraag stelt (eigenaar, verzekeringsmakelaar, …)
Welke zaken haal ik uit het gebouw nadat het opnieuw veilig toegankelijk is?
Identiteitskaart, rijbewijs, geboorteakte, trouwboekje, verzekeringspapieren, medische informatie (bv. gebruiksvoorschriften van medicijnen), brillen, hoorapparaten en andere prothetische hulpmiddelen, waardevolle zaken zoals kredietkaarten, cash geld, aandelen, juwelen, diploma’s en testamenten.
Wie moet ik contacteren na een brand?
- verzekeraar
- hypothecair krediet verstrekker
- familie en vrienden
- werkgever
- school van uw kinderen
- post bij tijdelijke verhuis
Waarop moet ik letten i.v.m. mijn verzekering?
- Reinig niet zolang de gegevens voor de verzekering nog niet verzameld zijn.
- Gooi niks weg totdat het geïnventariseerd werd voor de verzekering.
- Maak kopieën van alles wat u aan de verzekering bezorgt zodat discussies worden vermeden.
- Neem indien mogelijk foto’s.
- Vraag aan uw verzekeraar in welke mate zij rechtstreeks of via derden kunnen tussenkomen bij herstelling en reiniging.
- Als de expert van uw verzekering is langs geweest en u bent niet akkoord met zijn vaststellingen, kan u steeds een tegenexpertise aanvragen bij uw verzekeraar.
Waarop moet ik letten als ik het gebouw reinig?
- Verlucht zo snel mogelijk:
- Doe dit lang genoeg zodat de brandgeur sterk afneemt.
- Doe dit geruime tijd vóór u effectief begint met reinigen.
- Draag tijdens de reiniging handschoenen en bij voorkeur een wegwerpoverall en stofmasker.
- Eet en drink niet tijdens de reiniging.
- Was uzelf goed na de reiniging.
- Indien het water wegpompen of opnemen met een dweil alsook verluchten onvoldoende helpt, kunt u een ontvochtiger (in de zomer) of een bouwdroger huren. Doe dit echter pas na het reinigen van de woning. Vraag de verhuurder van het toestel naar de gebruiksinstructies. De heringebruikname van de verwarming zal het droogproces natuurlijk versnellen. Doe dit echter enkel indien uw verwarmingsinstallatie niet betrokken was bij de brand, of nadat deze werd nagekeken door een bekwaam persoon.
Wanneer mag ik starten met acute herstellingen?
Vraag aan uw verzekeraar wanneer u mag starten met acute herstellingen zoals heropstart van inbraakbeveiliging, bescherming tegen weersinvloeden (dak dichten) en leegpompen van lokalen. Vraag ook of uw verzekeraar rechtstreeks of via derden tussenkomt. Overleg met uw verzekeraar welke firma’s u laat komen voor de herstellingen. Bewaar alle facturen. Geschikte firma’s vindt u in de Gouden gids onder de rubriek “Brand- & waterschadesanering”.
Kan ik mijn kookgerei nog gebruiken?
Ja, u kunt het kookgerei eenvoudigweg afwassen met een sopje van huishoud detergent. Daarna spoelt u na in de vaatwas of wast u af voor een tweede keer.
Kan ik mijn elektrische toestellen nog gebruiken?
Toestellen die in contact kwamen met water of stoom, moeten eerst drogen en bij voorkeur gecontroleerd worden door een elektricien. Computers en digitale apparatuur (bv. externe harde schijf) laat u best door een gespecialiseerde firma of computerwinkel herstellen.
Kan ik voedsel nog recupereren?
Blikken of bokalen kunt u zonder probleem afwassen. Beschadigde blikken met bv. uitstulpingen mag u niet meer gebruiken! Diepvriezers (voor zover niet betrokken bij de brand) werken na stroomuitval nog enkele uren door. Ontdooid voedsel mag u nooit opnieuw invriezen.
Hoe verdwijnt de brandgeur zo snel mogelijk?
- De rookgeur uit uw koelkast verwijdert u door haar af te wassen met een mengsel van lauw water en natriumbicarbonaat-bakpoeder (te koop in de drogisterij) of met een sopje van azijn en water. Vervolgens wast u de koelkast opnieuw met water en detergent.
- Verlucht de ruimte goed en verwijder al het door rook beladen materiaal. Helpt dat niet voldoende? Plaats dan voor een nacht een schaal met puur azijn, een aantal stukken houtskool of een aantal scheppen natriumbicarbonaat-bakpoeder. Dit absorbeert de geur. Deodorants en parfums maskeren eerder de geur dan dat ze een oplossing bieden.
- Het is praktisch onmogelijk om de rookgeur uit kussens te krijgen. Ook een matras houdt de geur erg lang vast. Indien u ze toch nog moet gebruiken, droog ze dan eerst volledig in de open lucht en dek ze voor gebruik af met een kunststofhoes.
Hoe red ik mijn vloerbekleding?
Water dat zich ophoopt onder een vinyl vloerbekleding kan schimmel en geuren veroorzaken. Verwijder daarom de bekleding zodat de vloer kan drogen. U kunt de vinyl voorzichtig opwarmen met een infraroodlamp of haardroger om hem soepeler te maken. Neem het water op en reinig de vloer met een oplossing van bleekwater (tegen schimmel). Laat de vloer drogen waarna de vinylbekleding terug geplaatst kan worden. Bellen in het vinyl kunt u – vóór vastkleven – doorprikken met een nagel of mes.
Tapijten laat u eerst volledig drogen waarna u ze kunt reinigen: vegen, stofzuigen en behandelen met tapijtshampoo. U kunt ook een beroep doen op een gespecialiseerde firma.
Hoe reinig ik kledij en textiel?
Een lichte roetlaag op gordijnen of ander textiel verwijdert u met een stofzuiger. Gebruik geen borstel, want zo veegt u het roet dieper in het textiel. Bij sterke vervuiling doorweekt u kledij een nacht in een sopje van warm water en een kop handwasmiddel (bv. in bad of kuip). De dag nadien spoelt u de kledij waarna u ze normaal kunt wassen. U kunt ook een droogkuis of professionele reiniger inschakelen.
Hoe krijg ik mijn lederwaren terug proper?
Lederwaren maakt u schoon met eerst een vochtige en daarna een droge doek. Steek krantenpapier in schoenen, handtassen, … Zo blijft de vorm behouden. U droogt lederwaren uit de zon en ver van een hittebron (bv. kachel). Dit droogt het leder te veel uit waardoor barsten en krullen kunnen ontstaan. Is het leder droog? Behandel het dan met een voedende lederpoets. Voor suède materialen kunt u zeer fijne staalwol of een aangepaste borstel gebruiken.
Wat doe ik met boeken?
Behandel boeken zo snel mogelijk! Droogvriezen is het meest efficiënt. In afwachting van deze gespecialiseerde behandeling kunt u het boek in een plastiekzak in een gewone diepvriezer bewaren.
Hoe behandel ik sloten en scharnieren?
Rook tast ijzerwaren sterk aan. Haal ze uit elkaar en olie ze in. Kunt u ze niet uit elkaar halen? Breng dan een druppel olie aan in de opening en scharnier van het slot. Koper en brons behandelt u best zo snel mogelijk. Rook kan ze binnen 24u aanvreten. Gebruik voor de reiniging wat zout op een citroen of wat zout op een doek met azijn.
Wat doe ik met muren?
- Roet en rook haalt u van muren met een emmer natrium fosfaat (8-12 eetlepels), 50 cl (2 tassen) bleekwater en warm water (8 l). De ingrediënten kunt u verkrijgen bij een doe-het-zelfzaak, drogist of apotheek. Lukt dit niet? Gebruik dan neutraal huishoud detergent met één tas bleekwater, aangelengd in een emmer warm water.
- Draag rubber handschoenen als u de muren afwast.
- Plaats meubelen op kunststofpootjes zodat ze niet onnodig water opzuigen tijdens de reiniging.
- Muren kunt u afwassen terwijl ze nog nat zijn.
- Werk van de vloer naar boven toe, was deel per deel, spoel na met proper warm water en droog grondig.
- Herschilder pas nadat alles volledig is opgedroogd!
- Behangpapier redden is niet altijd mogelijk. Losgekomen papier kan opnieuw worden vastgekleefd met behanglijm. Let bij afwasbaar behangpapier er op dat u het papier niet doorweekt.
- Bestaan de muren uit ruw pleisterwerk? Pas dan op tijdens het wassen dat het roet niet in de muur dringt. Probeer daarom eerst op een klein deel van de muur. Vlekken kunnen verwijderd worden met thinner of alcohol. Zorg echter voor een goede verluchting!
Wat als er asbest aanwezig is?
Indien in het gebouw asbestmaterialen aanwezig zijn en door de brand beschadigd zijn, is een sanering door een firma wellicht nodig. Informeer bij de milieudienst van de stad. Als u het materiaal zelf verwijdert, draagt u een wegwerpoverall, handschoenen, veiligheidsbril en P3 stofmasker. Verwijder het materiaal zonder verzagen of breken. Bevochtig het desnoods eerst. Steek de materialen in een dubbele plastiek zak en breng ze gescheiden naar het containerpark (enkel asbestcement). U kunt ze ook laten afhalen door een erkende firma.
Waar moet ik naartoe met afval?
U kunt het afval meegeven met het huisvuil of binnenbrengen in uw containerpark. Soms is het noodzakelijk een container te huren bij een firma. Bespreek dit eerst met uw verzekeraar.
Wat als het emotioneel te zwaar valt?
Volgende adviezen kunnen de emotionele shock enigszins verlichten:
- probeer terug uw dagelijkse routine op te nemen
- rust en drink voldoende
- beperk de blootstelling tot het incident (bv. tv of krant)
- erken uw eigen gevoelens
- vraag en accepteer hulp van anderen
- onderneem iets dat u (samen met familie of vrienden) leuk vindt
- blijf verbonden met familie en vrienden
- realiseer u dat het heropbouwen tijd vergt
De dienst slachtofferhulp biedt ondersteuning in de verwerking van deze emotionele momenten. U kunt hen rechtstreeks of via de politie contacteren.
Wat doe ik met mijn huisdieren?
Probeer uw huisdieren in de eerste plaats te kalmeren. Een bang dier kan krabben en bijten. Breng het dier onder bij familie, vrienden of eventueel bij een asiel gedurende de renovatie van het gebouw. Houd het dier buiten de beschadigde woning om verwondingen te voorkomen. Geef het zijn speelgoed of een kledingsstuk van zijn baasje. Zorg dat het dier zijn vertrouwde maaltijd krijgt. Bezoek het dier zeer regelmatig, spreek het toe en speel er mee. Dit helpt bij de emotionele verwerking.