Ouders moeten thuis brandoefeningen houden met hun kinderen. Dat stelt de afdeling Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken voor. Zij raadt gezinnen aan om een vluchtplan te ontwikkelen voor noodsituaties die zich in huis kunnen voordoen. “Het is belangrijk om je kinderen de snelste weg naar buiten te leren kennen, ook als het donker is”, klinkt het. 

Er zijn in ons land elk jaar 20.000 woningbranden, vorig jaar vielen daarbij 78 doden. Ook branden door opladende elektronica komen steeds vaker voor. Naast het plaatsen van rookmelders en het uittrekken van opladers, heeft de afdeling Veiligheid en Preventie nog een opvallende tip: “Maak met je gezin op voorhand goede afspraken over hoe iedereen veilig buiten kan geraken. Deze afspraken vormen het vluchtplan”, zegt de dienst.

Lees ook: Brand vermijden? “Trek alle stekkers uit”

In dat vluchtplan moet je een aantal vragen op voorhand beantwoorden met alle familieleden.

  • Wie wekt de kinderen?
  • Wie neemt de kinderen mee?
  • Wie ontfermt zich over de huisdieren?
  • Ligt er een telefoon en een zaklamp dichtbij?
  • Langs waar kan iedereen veilig naar buiten?
  • Zijn er alternatieve wegen om buiten te geraken?
  • Waar ligt de sleutel van de deur? Zit die op de deur of ligt die in de buurt?
  • Waar wordt er afgesproken eens iedereen buiten is?
  • Geraak je niet buiten? Verschans je op een plaats bij de straatkant waar geen rook is, met de deur dicht en de telefoon bij de hand. Zorg dat buren of hulpdiensten weten waar je bent.

Naast die vragen is het ook belangrijk om de situatie op voorhand al eens te oefenen. Tijdens de rampoefening kan je bovenstaande vragen testen. Het is ook belangrijk om de kinderen enkele technieken aan te leren die ze kunnen gebruiken als het brand. Kinderen blind door het huis laten lopen of ze aanleren dat ze zich zo laag mogelijk op de grond moeten voortbewegen kan een verschil maken tussen leven en dood als er een brand uitbreekt.

Vermijden
Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, raadt de dienst Veiligheid en Preventie ouders ook aan om kinderen zo vroeg mogelijk de juiste handelingen aan te leren om brand te vermijden. Dat gaat dan over veilig omgaan met aanstekers en kaarsen of over de tips voor het opladen van elektronische toestellen. Geef kinderen ook het goede voorbeeld. Laat een toestel niet langer dan nodig in het stopcontact en plaats het toestel enkel op vaste ondergronden die niet makkelijk vuur kunnen vatten, zoals een kast of op de grond.

Meer handige tips kan je vinden op www.speelnietmetvuur.be.

Share