Elektrische fiets

De brandweer waarschuwt voor brandgevaar tijdens het laden van een elektrische fiets, nadat er in een maand tijd twee woningbranden op die manier zijn ontstaan.
In Sint-Michiels in Brugge ontstond vorige week brand toen twee fietsen aan het opladen waren in de garage en er kortsluiting ontstond. Een week daarvoor schoot een elektrische fiets in brand in een vakantiecentrum in Oostende, omdat iemand had vergeten om het stopcontact uit te trekken. In Zulte brandde eind vorig jaar al een tuinhuis af om dezelfde reden, en ook het fietsverhuurpunt van Sint-Truiden ging in vlammen op als gevolg van een oververhitte batterij.

Batterij afkoelen

Volgens Bart Vandenbussche van Brandweervereniging Vlaanderen is waakzaamheid bij het opladen van de fietsen belangrijk. “Het gaat om lithiumbatterijen”, zegt hij. “Die zitten ook in laptops en gsm’s en kunnen in brand schieten door oververhitting tijdens het opladen of door een mechanisch defect. De chemische reactie die dan ontstaat, is niet te blussen. Water, schuim, poeder, het haalt allemaal niets uit. Het enige wat helpt, is afkoelen. Door er water op te spuiten bijvoorbeeld. De brandweer van Amsterdam dompelde zo’n brandende fiets ooit onder in de grachten.”

Of iedereen met een elektrische fiets zich nu zorgen moet maken? Renders zegt van niet. Maar hij maant wel aan tot voorzichtigheid. “Sowieso blijf je best in de buurt. Daarnaast raad ik aan een rookmelder te plaatsen en je fiets niet onder het schap met restjes verf en white spirit te laden. Onze grootouders trokken ’s nachts zo veel mogelijk toestellen uit het stopcontact. Maar de huidige generatie doet het tegenovergestelde: valt de nacht, dan laden ze alles op. En dat kan gevaarlijk zijn.”

“Batterijen die opladen, kunnen oververhit raken. Denk ook niet dat een lader niet onder stroom staat als er geen toestel op aangesloten is. De belangrijkste raad blijft: haal zo veel mogelijk snoeren en toestellen uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.”

elektrische fiets

Share